Coboti Romania

Roboții din producția industrială pot ajuta angajații umani să-și ușureze volumul de muncă și – indirect – chiar să-i protejeze.

Deși este aproape imposibil să ne imaginăm viața noastră de zi cu zi modernă fără echipamente tehnice, oamenii și mașinile sunt încă adesea văzuți ca rivali; cu toate acestea, această mentalitate „fie / sau” nu ia în considerare a treia opțiune valoroasă de colaborare care a devenit din ce în ce mai importantă în fața  digitalizării  și a  industriei 4.0 .

Vorbim despre colaborarea om-robot.

O examinare mai atentă relevă potențialul imens al acestei abordări simple. Combină experiența, judecata și flexibilitatea oamenilor cu puterea, rezistența și precizia roboților, eliminând efortul angajaților și sporind eficiența producției. O caracteristică a colaborării om-robot este faptul că nu există o barieră de siguranță care să îi separe pe cei doi în timp ce funcționează. În schimb, acestea ocupă același spațiu de lucru și procesează aceleași componente. Întreaga configurație este în general implementată folosind roboți speciali ușori cunoscuți sub numele de roboți colaborativi sau pur și simplu: cobot.

Avantajele cobotilor: mai puțină monotonie, mai puține erori, fiabilitate ridicată

Spre deosebire de roboții industriali, care sunt, în general, proiectați pentru sarcini specifice, cobotii sunt interpreți. Forma și funcția lor amintesc de un braț uman. Prin urmare, beneficiile cobotilor includ spațiul relativ mic de care au nevoie și versatilitatea lor. Sunt capabili de multe sarcini diferite. În primul rând, acestea sunt sarcinile monotone și repetitive care au plictisit membrii personalului uman pe termen lung și îi fac să obosească rapid, ducând la rate de eroare ridicate.

Cobotii pot ajuta în acest caz, după cum demonstrează un exemplu din Miami. Crearea Revoluțiilor a  fost abordarea unei rate de eroare din două cifre în producerea unui dispozitiv de pager special pentru sectorul hotelier și hotelier. După ce a transferat un număr mic de pași de lucru selectați – cei care necesită o cantitate imensă de precizie – către cobot, rata de eroare a scăzut la mai puțin de un procent.

Un alt avantaj al cobotilor este că, dacă este necesar, pot furniza volume mari de date pentru utilizare în  întreținerea predictivă  și alte  aplicații de date mari , de exemplu.

Atunci când oamenii și roboții lucrează în apropiere unul de altul, sunt necesare măsuri și precauții speciale pentru a asigura siguranța membrilor personalului. DIN ISO / TS 15066  în Germania și Institutul Național de Standardizare American  RIA TR R15.606-2016  stabilește cerințele de siguranță relevante pentru sistemele de robot industrial colaborativ și mediile de lucru.

Printre altele, aceasta definește cantitatea maximă de forță pe care un robot o poate aduce la contactul cu un om. Prin urmare, aceste forțe trebuie să fie limitate la un nivel sigur.

Pentru a îndeplini aceste cerințe, cobotii au nevoie de  senzori adecvați  care folosesc tehnologia cu ultrasunete și radar, de exemplu, pentru a detecta oamenii și obstacolele din mediul lor. Unii coboti sunt chiar echipați cu o suprafață sensibilă la atingere care le permite să „simtă” contactul cu oamenii și să înceteze imediat orice mișcare care ar putea fi în curs. Structurile mașinilor și suporturile roboților , precum și sistemul de siguranță și de pază pe articol, asigură limitele și structurile care protejează membrii echipei.

Când vine vorba de colaborarea om-robot, siguranța membrilor personalului uman are prioritate.

Cum poate ajuta colaborarea om-robot cu ergonomia și eficiența? Citiți mai multe și descărcați articolul gratuit Studiu de caz Robotică aici .

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

error: Continut protejat de IHR