Vă prezentăm în acest articol câteva informații despre sistemele de paletizare. Acestea reprezintă coloana vertebrală a automatizării ambalării de final de linie.

Importanța paletizării în automatizarea ambalării la final de linie

Paletizarea reprezintă încărcarea oricărui obiect pe un palet, în timp ce unitizarea înseamnă încărcarea mai multor obiecte pe un palet într-un model stratificat. Paleții sunt elemente cheie în lanțurile de aprovizionare din întreaga lume, iar majoritatea paleților transportă unități de încărcare. Paletizatoarele construiesc unități de încărcare mai rapid și cu o integritate mai mare decât este posibil dacă operația se face manual. Prin urmare, paletizatoarele promovează siguranța, eficiența, productivitatea și economiile de costuri în lanțurile de aprovizionare din întreaga lume.

Categoriile de paletizatoare

Paletizatoarele sunt dovezi ale ingeniozității și inovației din sectorul mașinilor de ambalare. Caracteristicile și capabilitățile sunt diverse, chiar dacă paletizatoarele sunt clasificate în doar două categorii: convenționale și robotizate.

Paletizatoarele convenționale sunt clasificate la rândul lor ca fiind de nivel inferior sau de nivel superior, în funcție de modul în care obiectele sunt introduse în paletizator: la nivelul pardoselii sau deasupra nivelului pardoselii. 

Paletizatoarele convenționale montate în linia de ambalare sunt poziționate la capătul liniei de producție.

Paletizatoarele robotizate sunt clasificate în diverse moduri, în funcție de sistemul de axe (de exemplu, cartesian și gantry) și își desfășoară activitatea printr-un braț mecanic.

Instrumentele de prindere din capătul brațului, gripperele, permit paletizatoarelor robotizate să ridice, să orienteze și să plaseze obiectele pe paleți. Aceste instrumente pot include ventuze, cleme sau furci, printre altele.

Alegerea paletizatorului potrivit

Alegerea unui paletizator adecvat necesită o abordare sistematică pentru a evalua avantajele și dezavantajele fiecărui tip. Orice paletizator ales trebuie să îndeplinească trei criterii: siguranța, flexibilitatea și performanța.

Siguranța se referă la accesul muncitorilor la paletizator atunci când este necesar și la caracteristicile de blocare în timpul celorlalte perioade de lucru.

Flexibilitatea măsoară nu numai compatibilitatea paletizatorului cu nevoile actuale, ci și adaptabilitatea sa la nevoile viitoare.

Performanța se referă la modul în care funcționează paletizatorul, adică viteza, volumul de producție și timpul de funcționare.

Paletizatoarele convenționale

Paletizatoarele convenționale formează rânduri, straturi și încărcături, iar obiectele sunt mișcate, întoarse și împinse în orientarea dorită.

Paletizatoarele de nivel inferior sunt de construcție mai simplă, ocupă mai puțin spațiu și sunt mai puțin costisitoare.

Paletizatoarele de nivel superior asigură un volum mai mare de producție decât cele la nivel inferior, deoarece ridică și coboară paletul pe măsură ce straturile sunt încărcate, facilitând astfel construirea încărcăturii.

Paletizatoarele robotizate

Paletizatoarele robotizate se remarcă prin plasarea precisă a obiectelor pe palet și prin capacitatea de a paletiza și alte tipuri de ambalaje secundare, cum ar fi saci, găleți sau baloți.

Acestea oferă precizie și versatilitate, dar cu sacrificarea vitezei și toleranței la variațiile dimensionale ale paletului și ambalajelor secundare.

Paletizatoarele robotizate sunt mai costisitoare decât cele convenționale, luând în considerare prețul de achiziție, instalarea, întreținerea și modificările.

Cu mai multe paletizatoare robotizate, operațiunile de mare volum pot fi gestionate eficient, la fel ca și în cazul paletizatoarelor convenționale.

Soluții hibride

Furnizorii se confruntă cu cerința clienților de a beneficia de toate avantajele oferite de paletizatoare. Astfel, soluțiile hibride combină paletizarea convențională cu paletizarea robotizată, obținându-se astfel rezultate optime pentru formarea și plasarea straturilor pe palet.

Aceasta prezentare atinge marginal subiectului paletizatoarelor. Dacă dorești mai multe informații despre acest subiect și cum te poate ajuta un astfel de echipament, contactează-ne.

Materiale video

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

error: Continut protejat de IHR