service și depanare

Într-un mediu de producție unde performanța este influențată de evenimentele reactive, experiența poate fi demoralizatoare. Tehnicienii se confruntă zilnic cu sarcini reactive, până când schimbarea devine singura opțiune. Aceasta este povestea transformării unei fabrici, care a trecut de la reactivitate la excelență, devenind cunoscută pentru standardele sale excepționale de îngrijire a echipamentelor.

 

Vom ilustra acest proces prin adaptarea experiențelor specialiștilor de la IHOPE REAL și ale clienților lor din România. Cazul discutat se referă la punerea în funcțiune a unei linii de producție și ambalare preluate de la o altă unitate și la gestionarea acestui grup de active învechite și parțial uzate. În plus, schimbările constante la nivelul fabricii au dus la o îngrijire minimă a activelor. Întreținerea reactivă devenise o rutină obișnuită, iar mașinile se deteriorau treptat, intrând într-un cerc vicios al mentenanței reactive. Într-un moment decisiv, conducerea fabricii respective a hotărât că este timpul pentru o schimbare radicală.

Cauzele Opririlor Neprogramate

Fabrica se confrunta în mod constant cu probleme de aprovizionare pentru clienți, din cauza numărului mare de opriri neprogramate ale echipamentelor. Pentru a rezolva această problemă, IHOPE REAL a inițiat o revizuire cuprinzătoare a operațiunilor, identificând oportunități de îmbunătățire. S-a constatat că problemele nu erau doar în responsabilitatea echipelor de inginerie și întreținere. Consultanții au descoperit că opririle neprogramate erau cauzate în parte de lipsa materialelor și de instruirea inadecvată a operatorilor. În plus, s-a constatat că frecvența opririlor era chiar mai mare decât estimările inițiale, iar procesul de întreținere a activelor era insuficient definit, documentat și pus în practică. Această situație a cerut o revizuire fundamentală a modului în care întreținerea era planificată și executată.

 

La momentul respectiv, datele arătau că 60% din timpul echipei proprii de mentenanță era cheltuit pentru gestionarea evenimentelor reactive, reducând astfel timpul disponibil pentru întreținerea planificată și intervențiile corective. Acest lucru a condus la o situație în care doar o treime din timpul total era alocat întreținerii planificate sau intervențiilor corective, iar sarcinile efectuate aveau un impact limitat asupra fiabilității echipamentelor.

 

Monitorizarea condițiilor era rar utilizată, iar atunci când se întâmpla acest lucru, era realizată de obicei de terțe părți. Ca rezultat, numărul de sarcini de întreținere neglijate continua să crească.

 

Într-un cerc vicios al mentenanței reactive, echipele de întreținere devin prizoniere ale echipamentelor pe care trebuie să le gestioneze. Mulți dintre angajați devin eficienți în efectuarea reparațiilor rapide, iar aceste comportamente sunt adesea încurajate și recompensate de conducere. Cu toate acestea, întrebarea rămâne de ce practicile de întreținere reactivă continuă să persiste.

Trecerea la Mentenanța Preventivă și Proactivă

Transformarea acestei fabrici către excelență a durat cinci ani și a inclus următoarele schimbări semnificative în distribuția muncii de întreținere:

  • Sarcinile reactive s-au redus cu 50%, acestea fiind înlocuite de mentenanța preventivă și proactivă.
  • Intervențiile corective au crescut cu 50%, odată cu începerea realizării lor în ferestrele strategice de oportunitate, precum opririle planificate ale liniilor de producție.

 

IHOPE REAL a început să identifice aceste intervenții corective folosind monitorizarea condițiilor. Aceste schimbări au fost susținute de operatorii fabricii, permițând tehnicienilor să fie mai bine alocați. Deși unele sarcini reactive au continuat să fie rezolvate, majoritatea atenției s-a îndreptat către întreținerea planificată și corectivă.

 

Managerii echipelor tehnice ale IHOPE REAL, în colaborare strânsă cu operatorii fabricii, au avut responsabilitatea implementării planului de întreținere.

Întreținerea Văzută Ca Optimizare

Aceasta implică utilizarea eficientă a mașinilor, echipamentelor, angajaților și proceselor de suport pentru a menține și îmbunătăți calitatea producției și integritatea sistemelor.

Fabrica a fost asigurată că, în timp, opririle neprogramate vor fi reduse, activelor le va crește fiabilitatea, iar mașinile vor fi disponibile pentru producție. Mesajul transmis întregii echipe a fost că toți au un rol în susținerea clienților și că împreună pot asigura performanță excelentă într-un mediu controlat.

 

Pentru a atinge acest obiectiv, IHOPE REAL a revizuit toate sarcinile de întreținere existente, întrebându-se dacă acestea adaugă valoare și susțin starea activelor.

 

Întreținerea Centrată pe Fiabilitate 

 

Aceasta implică determinarea acțiunilor necesare pentru a asigura ca un activ să continue să îndeplinească cerințele utilizatorilor în contextul său actual de funcționare.

Întreținerea bazată pe timp poate deveni monotonă și invazivă, conducând la deteriorarea echipamentelor. Monitorizarea condițiilor poate înlocui multe dintre aceste sarcini care adesea nu abordează sau previn defectele funcționale.

 

Întreținerea planificată a devenit o prioritate 

 

Atingerea unei conformități cu întreținerea planificată de peste 90% din program este esențială. În consecință, raportul dintre întreținerea planificată și cea reactivă a cunoscut o îmbunătățire semnificativă.

 

Un Nou Buget de Mentenanță 

 

Trei metrici – timp, bani și oameni – guvernează multe aspecte ale vieții și afacerilor. Investițiile în întreținere ar trebui să constituie aproximativ 3% din valoarea activelor, asigurându-se că acestea sunt finanțate corespunzător pentru a susține performanța optimă.

Concluzie

Experiența IHOPE REAL demonstrează că oamenii sunt cei care generează succesul. Chiar dacă metricile și indicatorii sunt importanți, este necesară implicarea oamenilor potriviți, cunoștințe solide și colaborare pentru a aduce schimbările dorite. Într-o lume dominată de acțiuni reactive, îndrăznim să fim proactivi și predictivi pentru a ne asigura că succesele noastre sunt recunoscute la adevărata lor valoare. Concluzia cea mai importantă pe care am învățat-o în cei peste 25 de ani de inginerie este că, într-adevăr, oamenii sunt cei care fac diferența. Așadar, dacă urmează să începeți o călătorie similară, rămâneți hotărâți în toate eforturile dvs.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

error: Continut protejat de IHR