Alegerea materialului de construcție potrivit este unul dintre factorii cheie pentru construcțiile durabile. Betonul aerat autoclavizat (BCA) este un material de construcție care oferă avantaje considerabile. Eficiența ridicată a BCA îi conferă un impact scăzut asupra mediului în toate fazele ciclului său de viață, de la procesarea materiilor prime până la eliminarea deșeurilor.

Performanțele legate de mediu

Sursa: EAACA - European Autoclaved Aerated Concrete Association

Materii prime

BCA este fabricat din materiale naturale care se găsesc din abundență – var, nisip fin, alte materiale pe bază de siliciu, apă și o cantitate mică de pulbere de aluminiu (fabricată ca un produs secundar al producerii aluminiului). Unele procese folosesc și alte subproduse industriale, de exemplu, ciment. În plus, producția de BCA necesită cantități relativ mici de materii prime pentru un metru cub de produs final, până la o cincime față de alte materiale pentru construcții. Eficiența ridicată a utilizării materiilor prime are ca rezultat un impact scăzut asupra mediului în toate fazele ciclului său de viață.

Impactul asupra mediului în timpul producției

Nu se irosesc materii prime în procesul de producție și toate resturile de producție sunt reintroduse în circuitul de producție. Chiar și în cazul unor procese în care o cantitate mică de material excedentar rămâne după întărire, acesta este măcinat și recuperat pentru alte utilizări.

Fabricarea BCA necesită mai puțină energie decât toate celelalte materiale de construcții, reducând astfel utilizarea combustibililor fosili și emisiile asociate de dioxid de carbon (CO2). Este folosită apă de calitate industrială și nu sunt eliberate în mediu nici apă, nici abur. Nu se creează gaze toxice în procesul de producție.

Impactul asupra mediului în timpul utilizării

Eficiența termică excelentă a pereților construiți din BCA aduce o contribuție majoră la protecția mediului prin reducerea drastică a nevoii de încălzire și răcire a spațiului în clădiri. În plus, lucrabilitatea ușoară a BCA permite o tăiere precisă care minimizează generarea de deșeuri solide în timpul utilizării. Spre deosebire de alte materiale de construcție, BCA nu trebuie să fie utilizat în combinație cu produse de izolare, care cresc impactul asupra mediului și costul construcției.

Reutilizare, recuperare și eliminare

De-a lungul ciclului de viață al BCA, deșeurile potențiale sunt reutilizate sau reciclate ori de câte ori este posibil pentru a minimiza eliminarea finală la depozitul de deșeuri. Acolo unde deșeurile BCA sunt trimise la groapa de gunoi, impactul lor asupra mediului este minor, deoarece nu conține substanțe toxice.

Performanțele tehnice

Rezistență la foc

Betonul aerat autoclavizat oferă cea mai înaltă securitate împotriva incendiilor și îndeplinește cele mai stricte cerințe de siguranță la incendiu. Datorită compoziției sale pur minerale, BCA este clasificat ca material de construcție incombustibil. Este rezistent atât la foc, până la 1200°C, cât și, spre deosebire de alte materiale de construcție, rezistent la căldură.

Performanță structurală

Betonul aerat autoclavizat este extrem de puternic și durabil, în ciuda greutății sale. Soliditatea BCA provine din silicatul de calciu care conține pori de aer și din procesul de întărire ce are loc într-o cameră de abur sub presiune numită autoclavă. Proprietățile sale mecanice excelente îl fac materialul de construcție preferat pentru zonele cu cutremure.

Izolare fonică

BCA are proprietăți excelente de izolare fonică în comparație cu alte materiale de construcție cu aceeași greutate.

Siguranță și sănătate

Betonul aerat autoclavizat este unul dintre cele mai sigure materiale de construcție, atât din punct de vedere al sănătății, cât și al impactului ecologic, aflat a îndemâna consumatorilor.

BCA este fabricat din materii prime naturale disponibile gratuit (var, nisip sau alte minerale, ciment și apă) și, prin urmare, nu conține substanțe toxice precum substanțe chimice sau compuși volatili care ar putea dăuna rezidenților. Procesul de fabricație nu emite poluanți și nu creează produse secundare sau deșeuri toxice.

Compoziția sa non-organică reduce riscul de apariție a alergiilor și previne ca mucegaiul, rozătoarele sau alți dăunători să afecteze clădirea.

În plus, clădirile construite din BCA oferă o izolare termică și fonică excelentă, precum și o rezistență ridicată la pătrunderea ploii, toate acestea contribuind la un mediu de viață sănătos.

În cazul unui incendiu, BCA nu degajă fum sau gaze toxice care să pună în pericol viața umană chiar mai mult decât focul în sine. Materialul nu este combustibil și este rezistent la căldură, oferind astfel protecție suplimentară utilizatorilor clădirii.

Eficiența energetică

Eficiența energetică ridicată este una dintre caracteristicile determinante ale betonului aerat autoclavizat. Structura celulară a BCA îi conferă o eficiență termică de 10 ori mai mare decât cea a betonului agregat și de două până la trei ori mai bună decât cărămida din lut. În consecință, clădirile din AAC sunt calde iarna și răcoroase vara.

Având în vedere că încălzirea clădirilor reprezintă 40% din necesarul de energie al UE, utilizarea mai mare a BCA, atât în ​​construcții noi, cât și în renovare, oferă o soluție imediată pentru reducerea consumului de energie al clădirilor rezidențiale și nerezidențiale din întreaga Europă.

Proprietățile excelente de izolare termică inerente ale BCA nu numai că reduc nevoia de încălzire și răcire a spațiului, reducând astfel emisiile de dioxid de carbon și combaterea schimbărilor climatice, dar, de asemenea, fac inutilă utilizarea unor materiale izolante suplimentare. Cerințele UE de izolare pot fi îndeplinite numai prin utilizarea BCA. În schimb, agregatele din beton, cărămidă din lut și cărămizile de zidărie din silicat de calciu trebuie utilizate în combinație cu alte produse de izolare, crescând astfel costul și impactul asupra mediului.

BCA este eficient din punct de vedere energetic pe parcursul întregului său ciclu de viață. Producția sa necesită mai puțină energie decât alte materiale de construcție, iar prin greutatea sa ușoară se economisește energie în transport.

Producătorii de BCA au jucat un rol esențial în dezvoltarea de locuințe cu nevoi energetice scăzute sau foarte scăzute. În prezent, o casă germană este considerată a fi cu un consum redus de energie dacă cerințele sale de încălzire sunt cu 25% mai mici decât cer reglementările naționale de izolare termică. Producătorii de BCA se pregătesc deja să ducă economia de energie mult mai departe, punând bazele construcției așa-numitelor case pasive. Casele pasive au nevoie de până la jumătate din căldura necesară caselor cu consum scăzut de energie.

Rezistență excelentă la foc și căldură

Betonul aerat autoclavizat oferă cea mai înaltă securitate împotriva incendiilor și îndeplinește cele mai stricte cerințe de siguranță la incendiu. Datorită compoziției sale pur minerale, BCA este clasificat ca material de construcție incombustibil. Este atât rezistent la foc până la 1200°C cât și, spre deosebire de alte materiale de construcție, este rezistent la căldură.

BCA poate fi folosit pentru pereți antifoc, pentru a preveni răspândirea incendiului, protejând astfel viețile și activele economice. În principiu, un perete antifoc ar trebui să reziste până la patru ore, dar testele au arătat că un perete antifoc din BCA de doar 150 mm grosime poate rezista cel puțin șase ore. Într-un caz real, un zid antifoc din BCA a supraviețuit intact timp de 120 de ore.

Nu e de mirare, așadar, că BCA este utilizat în testele de siguranță la incendiu ca material de construcție pentru cuptoare pentru a măsura proprietățile de rezistență la foc ale altor produse de construcție. Sau nu e de mirare că unele companii de asigurări oferă reduceri ale primelor polițelor de incendiu pentru clădirile echipate cu pereți antifoc din BCA.

În plus, față de pereții antifoc de interior, construirea pereților exteriori din BCA contribuie în mod semnificativ la siguranța la incendiu, deoarece majoritatea incendiilor pornesc din afara clădirilor.

Pe lângă faptul că este rezistent la foc și la căldură, BCA nu emite fum sau gaze toxice, care pot pune în pericol viața umană mai mult decât focul în sine.

Producătorii de BCA își fac treaba să colaboreze îndeaproape cu cercetătorii, arhitecții, departamentele de pompieri și companiile de asigurări pentru a maximiza contribuția acestui material la siguranța la incendiu.

Rezistență structurală

Betonul aerat autoclavizat este extrem de puternic și durabil, în ciuda greutății sale reduse. Soliditatea BCA provine din silicatul de calciu care conține pori de aer și din procesul de întărire din autoclavă, o cameră de abur sub presiune. Proprietățile sale mecanice excelente îl fac materialul de construcție preferat pentru zonele cu cutremure.

Greutatea redusă a produsului asigură o încărcare mică pentru fundațiile unei clădiri, dar BCA este suficient de puternic pentru a suporta mai multe etaje. Își păstrează proprietățile pe toată durata de viață a unei clădiri. BCA rezistă vântului, ploii și furtunii și nu se descompune și nu putrezește. În general, schimbarea temperaturii exterioare nu poate deteriora BCA. Contracția foarte limitată și dilatarea termică redusă împiedică formarea de fisuri în zidărie.

BCA are, de asemenea, o rezistență excelentă la substanțe chimice și poluanți și, datorită naturii sale alcaline, poate rezista la ploile acide.

Eficiență ridicată a utilizării materiilor prime, cu impact redus asupra mediului

Eficiența ridicată a utilizării materiilor prime de către BCA îi conferă acestuia un impact scăzut asupra mediului în toate fazele ciclului său de viață, de la procesarea materiilor prime până la eliminarea deșeurilor.

Materii prime

BCA este fabricat din materiale naturale care se găsesc din abundență – var, nisip fin, alte materiale silicioase, apă și o cantitate mică de pulbere de aluminiu (fabricată dintr-un produs secundar al producerii aluminiului) – plus ciment.

Producție

Datorită îmbunătățirii continue a eficienței, producția de BCA necesită cantități relativ mici de materii prime pe metru cub de produs, până la o cincime față de alte materiale pentru construcții. Nu se irosesc materii prime în procesul de producție și toate resturile din producție sunt reintroduse în circuitul de fabricație. Cantitatea mică de material rămas după întărire este măcinată și recuperată pentru alte utilizări.

Fabricarea BCA necesită mai puțină energie decât toate celelalte materiale de construcție, reducând astfel utilizarea combustibililor fosili și emisiile asociate de bioxid de carbon (CO2). De asemenea, se economisește energie în procesul de întărire, deoarece întărirea cu abur este efectuată la temperaturi relativ scăzute, iar aburul fierbinte generat în autoclave este reutilizat pentru loturile ulterioare. Este folosită apă de calitate industrială și nu sunt eliberate în mediu nici apă, nici abur. Nu se creează gaze toxice în procesul de producție.

Transport

Prin greutatea redusă a BCA se economisește energie și la transport. Faptul că BCA este de până la cinci ori mai ușor decât betonul și de două până la de trei ori mai ușor decât cărămida de lut duce la reduceri semnificative ale emisiilor de CO2 în timpul transportului. Pentru a reduce costul de transport, producătorii de BCA aplică principiul producției cât mai aproape de piața lor de consum.

Utilizare

Eficiența termică excelentă a BCA aduce o contribuție majoră la protecția mediului prin reducerea drastică a nevoii de încălzire și răcire a spațiului în clădiri.

În plus, lucrabilitatea ușoară a BCA permite o tăiere precisă  a blocurilor ceea ce minimizează generarea de deșeuri solide în timpul utilizării. Spre deosebire de alte materiale de construcție, BCA nu trebuie să fie obligatoriu utilizat în combinație cu produse de izolare, care cresc impactul asupra mediului și costul construcției.

Reutilizare, recuperare și eliminare

De-a lungul ciclului de viață al BCA, deșeurile potențiale sunt reutilizate sau reciclate ori de câte ori este posibil pentru a minimiza eliminarea finală la groapa de gunoi.

Producătorii de BCA și-au asumat un angajament voluntar de a recupera separat deșeurile sortate pe șantierele de construcții și demolare, pentru reciclare și reutilizare. Acolo unde deșeurile de BCA sunt trimise la groapa de gunoi, impactul lor asupra mediului este minor, deoarece produsul nu conține substanțe toxice.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

error: Continut protejat de IHR