Analiza Cauzei Rădăcină
Tehnicienii care se ocupă de reparații și de întreținerea echipamentelor industriale întâlnesc echipamente defecte în mod regulat. Atunci când impactul unei defecțiuni este substanțial sau defecțiunea este recurentă este adesea necesară o analiză a cauzei rădăcină (ACR). Dar ce rost are această analiză? Odată ce s-a rezolvat problema și mașina funcționează din nou, nu ar trebui să ne vedem de alte treburi? Avem destule de făcut. De ce ar trebui să alocăm mai mulți oameni pentru a petrece câteva ore analizând ceva ce s-a petrecut în trecut? Răspunsul la această întrebare poate părea evident, dar întrebarea merită pusă întotdeauna.
Dacă am privi realist, investim timp în ACR la fel ca în cazul oricărei investiții, deoarece credem că vom avea randament (rezultat) pozitiv. Dar nu aceasta este întotdeauna mentalitatea celor care efectuează aceste analize. De multe ori, facem un ACR pentru că este o sarcină venită de sus, de la conducere. Cei care investighează nu cred că merită timpul, dar lucrarea trebuie făcută pentru că acestea sunt ordinele. Iată cum, o operație importantă devine „un produs minim viabil” ceva care determină șeful să semneze că ACR a fost finalizată. Acesta nu este modul de a face o ACR eficientă. ACR făcută astfel obține foarte puține rezultate și poate face mai mult rău decât bine. Devine costisitoare ca timp, rezultând o valoare adăugată mică și o cantitate considerabilă de sentimente negative.
Mai întâi să stabilim de ce cineva ar dori sau ar trebui să-și investească timpul și banii într-o analiză tip cauza-rădăcină.
Să reflectăm un minut despre realitatea noastră actuală. În acest moment, ne aflăm pe un lift rapid al progresului tehnologic, accelerând exponențial în sus. Majoritatea progreselor tehnologice au avut loc în ultimii 150 de ani. Dacă intervalul de 7.000 de ani de la inventarea roții ar fi echivalat cu o oră, aproape toate progresele tehnologice serioase ar fi avut loc în ultimul minut. Și acest progres continuă să accelereze.
Ce înseamnă asta? Multe și multe probleme. Dorința noastră de a avansa tehnologic generează mai multe probleme, de o complexitate mai mare, care necesită soluții într-un timp mai scurt. Desigur, diferite industrii vor experimenta acest fenomen în grade diferite; nu este la fel pentru toată lumea. Dar se întâmplă peste tot și, dacă nu găsim o modalitate de a deveni maeștri în rezolvarea acestor probleme rapid, poate veni un moment în viitorul nostru nu atât de îndepărtat când aceste probleme ne vor copleși.
Deci, care este sensul din spatele analizei cauzei rădăcină? Procesele și instrumentele ACR ne permit să rezolvăm problemele dificile sau „defectele” mai bine și mai rapid. Aceste probleme sunt adesea mai mari decât ce poate face cel mai bun tehnician pe care îl avem. Niciunul dintre noi nu are monopolul cunoașterii. Trebuie să aducem din afară și alți tehnicieni capabili pentru a depăși lacunele în ceea ce credem că știm. În cel mai bun caz, ACR va permite grupurilor de tehnicieni experți diverși să învețe rapid unii de la alții pentru a explica cum s-a întâmplat problema și ce ar trebui făcut pentru a preveni incidentele viitoare.
Trebuie să dezvoltăm o cultură în care să ajungem să învățăm mai repede decât cedează mașinile și echipamentele
Pentru a face acest lucru, avem nevoie de o analiză a cauzei rădăcină care să aibă adecvare pentru problema în cauză, una care funcționează – oferind o valoare constantă având în vedere timpul investit. Atunci când procesul este făcut corect, cei care efectuează ACR pot recunoaște valoarea ei.
Analiza cauzei rădăcină în cinci pași
Sunt mai multe variante ale analizei cauzei rădăcină și, de obicei, toate implică o combinație a următorilor cinci pași:
- Colectarea de dovezi și date pentru a fi utilizate pentru a trage și susține concluzii.
- Documentarea informațiilor importante despre problemă, cum ar fi: care este problema specifică, când s-a întâmplat, unde s-a întâmplat și care este impactul problemei?
- Identificarea cauzelor problemei. Ce s-a întâmplat, ce anume a condus la problemă?
- Stabilirea acțiunilor ce se vor executa pentru a rezolva problema.
- Schimbarea de informații cu ceilalți, despre concluziile trase și învățate.
Colectarea de dovezi și date
Dovezile și datele sunt „ingredientele” pentru o ACR reușită. De obicei, atunci când are loc o defecțiune, toată energia este direcționată către readucerea la funcționare a echipamentului. În graba evenimentelor, datele și dovezile pot ajunge să fie alterate sau distruse. Aceasta este o greșeală. Trebuie să adunăm sau să fotografiem piesele și subansamblele defecte, mostrele de fluide, datele din sistem, datele despre erori, documentația și declarații ale martorilor sau experților cât mai curând posibil pentru a facilita analiza viitoare.
Se pot găsi dovezi într-o varietate de surse:
Oameni:
Martorii direcți, operatorii, tehnicienii de întreținere, inginerii proiectanți, inginerii de siguranță, reprezentanții OEM și experții externi sunt toate surse excelente de informații. Important este că nicio sursă nu știe totul despre o problemă, așa că este esențial să se adune cât mai multe informații.
Proceduri și documentație:
Căutați dovezi documentate. Aceasta include:
- Înregistrările din jurnalul echipamentului privitoare la întreținerea preventivă și predictivă
- Manuale de întreținere, operare și instalare
- Rapoarte de exploatare și întreținere
- Diagrame de proiectare
- Conducte, instrumentație și scheme electrice
- Documentarea defecțiunilor din trecut
Fotografii, video, audio:
Multe facilități sunt supravegheate video 24 de ore pe zi. Dacă sunt disponibile, încercați să obțineți aceste videoclipuri sau fotografii sau faceți un tur al scenei și faceți singuri fotografii și videoclipuri, asigurându-vă că respectați toate regulile firmei.
Hardware, software, sisteme:
Sisteme diferite pot oferi perspective unice. Pentru a descoperi informațiile, adresați întrebări precum:
- Ce echipament s-a defectat? A fost o componentă specifică sau un multiplu de componente?
- Care au fost indicațiile proiectantului?
- Cum se încadrează fiecare componentă în sistemul general?
- Cum a fost operat în comparație cu modul în care a fost proiectat să funcționeze?
Mediu:
Cauzele de mediu sunt, de asemenea, considerații importante. Întreabă-te dacă:
- A fost cald sau frig? Umed sau uscat?
- A fost înăuntru sau afară?
- Care era intensitatea operării la acea vreme? A fost vârf sezonier sau o operare lentă?
Colectarea dovezilor din diverse surse, cât mai curând posibil după eveniment este una dintre cele mai importante părți ale unei ACR de înaltă calitate.
Definirea problemei
Problema întâmpinată trebuie precizată cu acuratețe, iar informațiile cheie trebuie documentate. Când se definește o problemă ce ține de fiabilitatea echipamentului, este util să folosiți următoarea exprimare:
Echipamentul X indisponibil + Y ore de nefuncționare de recuperat
Atunci când analizăm cauzele, definirea problemei folosind această formulă ne permite să includem pe lângă ce și cum s-a defectat și cât timp a fost necesar pentru a readuce echipamentul în parametrii de funcționare.
De asemenea, trebuie să documentăm ora și data, unde s-a întâmplat problema și impactul real și potențial al problemei. Este deosebit de important să documentăm atât impactul real, cât și cel potențial, deoarece șefii trebuie să știe nu numai cât de gravă a fost problema, dar și cât de gravă ar fi putut fi. În cele din urmă, este util să includeți cât de des s-a întâmplat acest tip de problemă în trecut.
Analiza cauzelor
Există mai multe moduri de a analiza cauzele. Dar care este calea „corectă”? Adevărul este că o cale corectă este cea care funcționează cel mai bine pentru tine. Nouă la IHOPE REAL ne place să creăm un model începând cu problema și apoi, derulând înapoi în timp, identificăm relațiile cauză-efect care au condus la problemă. Este ca și cum ai rula un film înapoi, cadru cu cadru. Când analizați în acest fel, se pot vedea clar cauzele care au condus la problemă.
O astfel de metodă poate să nu conducă la o singură cauză rădăcină. De fapt, cu cât mergi mai înapoi în timp, cu atât cauzele se pot multiplica.
Rezolvarea problemei
Când utilizați un model cauzal precum cel de mai sus, puteți identifica cu ușurință soluții care să rezolve cauzele individuale. Echipa este pusă să identifice soluții diferite care rezolvă cauzele identificate. În cele din urmă, se dorește un „coș” diversificat de soluții.
Raportarea constatărilor
Odată ce echipa a adunat dovezi, a definit problema în detaliu, a analizat cauzele și a identificat soluții, pasul final este să împărtășească ceea ce a fost învățat. Echipa care a lucrat la ACR știe mai multe despre problemă decât oricine altcineva. Prin urmare, ei sunt în cea mai bună poziție pentru a face informarea restului organizației. Cel mai bun mod de a face acest lucru este crearea unui raport de inspecție amănunțit și atent. Un raport de inspecție nu trebuie să fie lung – trebuie doar să expună problema într-un mod care să-i ajute pe alții să învețe.
Concluzii
Progresele tehnologice generează un număr tot mai mare de probleme complexe. Ca să avem succes într-o astfel de situație trebuie să folosim tehnici de învățare organizațională, inclusiv analiza cauzei rădăcină, în moduri care să ne ajute să valorificăm cunoștințe diverse și capacitatea intelectuală de care dispunem. În cele din urmă, succesul are ca rezultat o organizație care învață mai repede decât se defectează echipamentele pe care le folosește.