Automatizare În Industria Metalurgica

Cuprinsul paginii:

Aplicații industriale în domeniul metalurgiei

Metalurgia este o industrie care a aparut încă din antichitate și este într-o continuă dezvoltare. IHOPE REAL oferă soluții scalabile, complet testate și validate care vor îmbunătăți în mod semnificativ timpii ciclului de operare,  siguranța operatorului și a echipamentelor,  manevrarea materialelor și productivitatea, soluții de întreținere preventivă și de monitorizare de la distanța pentru a asigura performanțe de vârf și o durată de funcționare extinsă a echipamentelor.

Tehnologie inovatoare pentru automatizarea forjării

Forjarea este un proces esențial în industria metalurgică, care implică deformarea plastică a materialului brut pentru a obține piese și componente cu proprietăți superioare. Pentru a spori eficiența și calitatea acestui proces, soluțiile de automatizare pentru forjare au devenit tot mai populare în ultimii ani. În această prezentare, vom explora etapele cheie ale procesului de forjare și echipamentele asociate, care sunt utilizate în cadrul unei linii automate de forjare.

automatizare forjare

Prima etapă a procesului de forjare este tăierea materialului

Pentru a pregăti materialul brut într-o formă adecvată pentru forjare, sunt utilizate diverse echipamente. Un exemplu este magazia de bare, care asigură stocarea și alimentarea continuă a materialului brut în linia de producție. Sistemul de alimentare transportă materialul la stația de lucru următoare, iar controlul calității verifică calitatea acestuia înainte de forjare. Dispozitivele de tăiere specializate asigură tăierea materialului în dimensiunile necesare în pregătirea pentru procesul de forjare.

Magaziile de bare pot fi echipate cu una sau mai multe cuve. Acestea pot avea propriul lor sistem de alimentare și transfer de bare. Un transportor cu role în formă de prismă este utilizat pentru a trimite barele prin stațiile de verificare a diametrului și de cântărire către dispozitivul de alimentare cu clești. Dispozitivul de alimentare cu clești este dotat cu doi clești acționați de servomotoare, care funcționează alternativ și direcționează materialul barei în deschiderea cleștelui. Sistemele de alimentare cu clești, cu magazie de bare în amonte, pot fi utilizate cu clești reci tradiționali, hidraulici sau mecanici. Acestea sunt potrivite în special pentru clești pulsatori cu cerințe ridicate în ceea ce privește dinamica și precizia alimentării.

Încălzirea materialului

După tăiere, materialul brut trebuie încălzit înainte de a fi forjat. Unitatea de extracție preia materialul tăiat și îl pregătește pentru etapa de încălzire. Un manipulator cu două axe preia materialul și îl plasează în poziția corectă înainte de a fi introdus în echipamentul de forjare. Pentru manipularea și fixarea materialului în timpul procesului de încălzire, este utilizat un clește hidraulic specializat. După forjare, un transportor de răcire permite răcirea controlată a materialului, pregătindu-l pentru etapele ulterioare de prelucrare.

aplicatii forjare

Dispozitivul de extracție al încălzitorului primește în mod continuu piese calde, cu temperaturi de până la 1.300°C, de la bobina de inducție și le direcționează către operațiile ulterioare de forjare. Piesele incandescente sunt împinse din încălzitorul cu inducție, detectate de sistem și prinse cu ajutorul cleștilor acționați pneumatic. Acești clești prind piesele, le extrag prin deschiderea cuptorului și le plasează pe făgașul de livrare al canalului de alunecare. Un senzor optic măsoară temperatura pieselor și controlează apoi poziția punctelor de separare ale canalului (bun / prea rece / prea cald). Orice adeziune a pieselor este detectată automat. Toate componentele mecanice sunt izolate electric și termic. Dispozitivul de extracție pentru încălzire pentru sarcini grele a fost dezvoltat special pentru secțiuni transversale mari ale materialului și încărcăturii (max. 300 kg). În plus, manipulatori cu 2 axe sunt utilizați ca sisteme de încărcare/descărcare și sunt instalați în fața deschiderii cuptorului rotativ. Aceștia sunt echipați cu clești hidraulici răciți cu apă și cu servo-motoare pentru încărcarea și descărcarea rapidă a unui cuptor rotativ.

Alimentarea materialului în linia de forjare

Alimentarea materialului în linia de forjare este o etapă crucială. Un transportor cu lanțuri asigură deplasarea materialului încălzit către etapele ulterioare de procesare. Roboții sau manipulatorii specializați preiau materialul și îl transferă la stația de forjare sau la alte echipamente de prelucrare. Sistemele de navetă facilitează deplasarea materialului între diferitele stații de lucru din cadrul liniei automate de forjare.

sisteme de alimentare

Alte etape și echipamente

Pe lângă etapele principale ale procesului de forjare, există și alte echipamente importante. Dispozitivele de preformare pregătesc materialul brut înainte de procesul de forjare, iar presa de deformare aplică presiunea necesară pentru a modifica forma și dimensiunile materialului. Dispozitivul de torsionare (Twister) conferă materialului forma și caracteristicile dorite, în timp ce sistemul de pulverizare asigură lubrifierea și răcirea materialului în timpul forjării. Unitatea de amestecare și furnizare se ocupă cu pregătirea și furnizarea lubrifianților și altor substanțe necesare în procesul de forjare.

Formarea materialului:

 • Dispozitivul de preformare: Acest dispozitiv pregătește materialul brut înainte de procesul de forjare prin deformarea inițială a acestuia într-o formă apropiată de forma finală dorită.
 • Presa de deformare: Această presă aplică o presiune puternică asupra materialului pentru a-l modifica forma și dimensiunile în conformitate cu cerințele specifice.
 • Twister: Acest echipament este utilizat pentru a conferi materialului forma și caracteristicile dorite prin torsionare sau răsucire.
 • Sistemul de pulverizare: Acest sistem aplică lubrifianți sau agenți de răcire asupra materialului în timpul procesului de forjare pentru a facilita manipularea și a preveni supraincalzirea.
 • Unitatea de amestecare și alimentare: Această unitate se ocupă de amestecarea și furnizarea lubrifianților, agenților de răcire și a altor substanțe necesare în procesul de forjare.

Eliminarea materialului și manipularea pieselor finisate sunt de asemenea aspecte importante ale unei linii automate de forjare. Transportorul de răcire permite răcirea controlată a pieselor forjate, iar suportul pentru piese delicate (soft rack) protejează și manipulează cu grijă aceste piese în timpul procesului de răcire. Transportorul în formă de Z facilitează deplasarea eficientă a pieselor către etapele ulterioare de prelucrare sau de depozitare.

Eliminarea materialului:

 • Transportorul de răcire: Acesta permite răcirea controlată a pieselor forjate și le transportă în etapele ulterioare de prelucrare sau depozitare.
 • Suportul pentru piese delicate (soft rack): Acest suport protejează și manipulează cu grijă piesele finisate în timpul procesului de răcire.
 • Transportorul în formă de Z: Acesta facilitează deplasarea eficientă a pieselor către etapele ulterioare de prelucrare sau depozitare, utilizând o configurare în formă de Z pentru a economisi spațiu.

 

Accesoriile suplimentare pentru roboți completează sistemul de automatizare pentru forjare. Cleștele sau prinderea (tong / gripper) permite roboților să manipuleze și să fixeze sigur piesele în timpul procesului de producție. Capetele de ungere pentru matrițe (die greasing heads) asigură lubrifierea adecvată a matrițelor pentru o mișcare lină și prevenirea deteriorării. Suporturile și axe suplimentare (bracket / axis) oferă stabilitate și control precis asupra mișcărilor roboților în timpul manipulării și producției.

Componente accesorii pentru roboți:

 • Clește / prindere (tong / gripper): Aceste componente permit roboților să manipuleze și să fixeze sigur piesele în timpul procesului de forjare.
 • Capete de ungere pentru matrițe (die greasing heads): Aceste capete asigură lubrifierea adecvată a matricelor pentru o mișcare lină și prevenirea deteriorării acestora.
 • Suporturi / axe (bracket / axis): Aceste componente suplimentare oferă stabilitate și control precis asupra mișcărilor roboților în timpul manipulării și producției.

Prin automatizarea acestor etape, companiile din industria forjării pot obține beneficii semnificative, cum ar fi creșterea eficienței, reducerea erorilor umane și îmbunătățirea calității produselor finale. Integrarea soluțiilor de automatizare într-o linie de forjare aduce o performanță superioară și o competitivitate sporită pe piață.

În concluzie, soluțiile de automatizare pentru forjare au adus o creștere semnificativă a eficienței și calității în industria forjării. Prin integrarea echipamentelor menționate în cadrul unei linii automate de forjare, companiile pot obține rezultate superioare și pot rămâne competitive pe piață. Aceste soluții optimizează fiecare etapă a procesului de forjare, de la pregătirea materialului brut până la manipularea și prelucrarea pieselor finisate.

Soluții complete pentru automatizarea proceselor de forjare

automatizare forje

În calitate de furnizor de soluții complete pentru industria forjării, IHOPE REAL împreună cu partenerul său tehnologic din Germania, WKB Systems, oferă o gamă variată de servicii adaptate nevoilor companiilor partenere. Aceste servicii sunt realizate sub același acoperiș, asigurând o colaborare simplificată și eficientă. Iată lista serviciilor pe care le prestează IHOPE REAL și WKB Systems companiilor ce lucrează cu forje:

 1. Consultanță profesională bazată pe experiența practică: Echipa de specialiști de la IHOPE REAL și WKB Systems oferă consultanță specializată în domeniul forjării, având la bază experiența practică acumulată de-a lungul anilor.

 2. Planificare și proiectare de proiecte: Echipa de ingineri și experți de la IHOPE REAL și WKB Systems oferă servicii complete de planificare și proiectare a proiectelor de forjare. Acestea includ identificarea cerințelor specifice ale clienților, realizarea conceptelor și planurilor de proiect, precum și ingineria detaliată.

 3. Proiectare și programare a construcțiilor: IHOPE REAL se ocupă de proiectarea și planificarea tuturor etapelor necesare pentru implementarea liniei automate de forjare. Aceasta implică proiectarea detaliată a sistemelor de transport, a instalațiilor și a echipamentelor de automatizare.

 4. Producție de soluții industriale eficiente: Echipa WKB Systems realizează producția eficientă a soluțiilor industriale necesare în cadrul proiectului de forjare. Acestea includ echipamentele și componentele necesare pentru linia automată de forjare.

 5. Asamblare și punere în funcțiune supervizate: Echipa de specialiști de la IHOPE REAL asigură asamblarea și punerea în funcțiune a liniei automate de forjare sub supravegherea atentă a experților. Aceasta garantează că sistemul funcționează corect și este gata de producție.

 6. Formare operatori la fabrica clientului: IHOPE REAL oferă formare specializată pentru operatorii de echipamente în cadrul companiei partenere. Aceasta asigură că personalul este instruit corespunzător în utilizarea și întreținerea corectă a liniei automate de forjare.

 7. Servicii post-vânzare și furnizare de piese de schimb/uzură: IHOPE REAL asigură servicii de asistență post-vânzare și furnizare de piese de schimb și piese de uzură pentru linia automată de forjare. Aceasta asigură funcționarea continuă și optimă a echipamentelor în timpul producției.

 8. Suport continuu al clientului după finalizarea proiectului: IHOPE REAL oferă suport continuu clienților săi după finalizarea proiectului. Echipa este disponibilă pentru consultanță, întreținere și soluționarea problemelor care pot apărea în utilizarea liniei automate de forjare.

Cu serviciile complete și specializate oferite de IHOPE REAL și WKB Systems, companiile din industria forjării pot beneficia de implementarea eficientă și fiabilă a liniei automate de forjare, precum și de suport de înaltă calitate pe termen lung.

Aplicații robotizate

roborizare proces forja

Cărucior de schimbare a matriței

Cărucior de schimbare a matriței

Sistem inspecție calitate

Proiect automatizare forjă

Proiect automatizare proces

Proiect automatizare proces

Materiale Video si Articole

Studii de caz din Industria Metalurgica. Aceste materiale sunt cu scop de prezentare. Dacă doriți o soluție ideală pentru nevoile dumneavoastră, aceasta va fi formulată în urma unei discuții pentru a stabili parametrii corespunzatori.

Robotizare

Pick And Place

Ambalare Transport

Ambalare Automata Rulouri

Cauți o soluție personalizată pentru nevoilor tale?